КОЛКО БОЛНИ ТРЯБВА ДА СТЕ, ЗА ДА ОСТАНЕТЕ У ДОМА

  • Сподели
болни

Толкова много работа, а никакво време да сте болни. Никак не ви се иска да останете у дома точно сега заради наякаква настинка, но понякога е добре да се погрижите за себе си. Пълноценната почивка и правилното хранене с богати на полезни вещества храни ще ви помогне да се възстановите по-бързо. Всъщност ако ходите болни на работа едва ли ще свършите кой знае какво, а освен това колегите ви ще са ви благодарят, че няма да ги заразите.

Симптоми на простуда, които трябва да ви задържат вкъщи:

Ако спазвате добра хигиена на ръцете, не е толкова фатално да ходите на работа със симптоми като кихане или кашлица. Но трябва да останете у дома, ако:

  • Имате висока температура
  • Имате силна и болезнена кашлица, която не се облекчава
  • Взимате лекарство, което влияе на способността ви да работите
  • Изпитвате прекомерна умора

 

Естествено, фактор е и какво и кога работите. Ако трябва да сте бдителни и е важно да работите безопасно, останете вкъщи, ако не сте в добра кондиция. Ако взимате лекартво за настинка, което ви прави сънливи. Ако работите с бебета, възрастни хора или хора с нарушена имунна система, пазете здравето им като останете вкъщи, докато симптомите на настинка изчезнат.

Можете ли да излекувате настинка?

Не можете да излекувате настинката с медикаменти, но има продукти, които ще ви помогнат да овладеете симптомите още преди те да се развият напълно.

Почивката е важна и ефективна. Запазването на вашата енергия дава на тялото ви шанс да се възстанови. Освен това, оставането вкъщи ви предпазва от допълнителни микроби. Пиенето на много течности също е важно, защото трябва да компенсирате течностите, които тялото ви губи от обилната секерция или изпотяването(ако имате треска). Не пийте алкохол и кафе, тъй като те ускоряват дехидратацията.

Внимание! Ако настинката сериозно е изчерпала силите ви, продължила е над 10 дни или е била придружена от постоянна висока температура, тя може да се е превърнала във вторична инфекция. В такъв случай най-добре е да посетите лекар.