ПРОСТУДА И ГРИП – КАК ТЯЛОТО ВИ СЕ БОРИ С ТЯХ?

  • Сподели
простуда

Настинката и грипът са най-често срещаните заболявания при хората. Средно, един възрастен страда от 2-3 от простуда годишно, а децата – 3 пъти по-често[1]. Много често говорим за т.нар настинка, но всъщност „обикновена“ настинка не съществува, при наличието на повече от 200 вируса.

Предизвикателство пред имунната система.
Вирусите, причиняващи простуда и грип непрекъснато мутират и телата ни се нуждаят от време, за да разпознаят „новия“ вирус като заплаха и да подготвят адекватна защита. При такова предизвикателство, не е чудно че няма лекарство за обикновената настинка. Битката с причинителите остава задача на имунната ни система и когато тя не е достатъчно силна, за да отговори навреме, ние се разболяваме.

Как действа вирусът?
Реално погледнато, вирусите дори не са живи. Те са хиляда пъти по-малки от бактериите и са нещо като лента от генетичен материал с протеиново покритие. При навлизане в тялото, те се прикрепят към човешките клетки и ги принуждават да произвеждат вирусна ДНК. Когато клетките-гостоприемници се спукат, нови вируси се разпространяват и атакуват нови, здрави клетки.[2]

Как тялото ни се бори срещу настинката и грипните вируси?
Когато достатъчно клетки са били повредени, имунната система започва да се бори с вируса, но тази битка често е съпроводена от възпалителни процеси, които водят до появата симптомите. Тоест, повечето от симптомите на настинка и грип, които изпитваме, са резултат от това, че телата ни се опитват да се борят с инфекцията, а не от самата инфекция.

Останете позитивни
Не спирайте да се усмихвате, дори когато сте били повалени от настинка или грип. Проучвания показват, че доброто настроение подсилва имунната система и намалява вероятността да се разболеете. Чудесен начин за профилактика, нали?

Референции:
  1. Understanding the Symptoms of the Common Cold and Influenza. The Lancet Infect Dis..
  2. Apex Learning Science. Are Viruses Alive? http://www.beyondbooks.com/lif72/2c.asp